Και οι “πτωχευμένοι” θα μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό

20 Απριλίου 201714:40

Τέσσερις αλλαγές στο νομοσχέδιο για εξωδικαστικό μηχανισμό, οι οποίες επί της ουσίας δεν επιλύουν το πρόβλημα για ταχεία αναδιάρθρωση των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, προωθεί το υπουργείο Οικονομίας. Αντιθέτως μέσω αυτών των αλλαγών “ανοίγει” η βεντάλια των επιχειρήσεων που εν δυνάμει θα μπορούσαν να ενταχθούν στον μηχανισμό, χωρίς ωστόσο να γίνεται σαφές πως επιχειρήσεις που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους θα μπορούσαν να διαχειριστούν της οφειλές τους προς Δημόσιο, Ασφαλιστικά Ταμεία, Τράπεζες κ.λπ.

Χθες κατά τη διάρκεια της β’ ανάγνωσης του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναφέρθηκε σε τέσσερις αλλαγές που προωθούνται στο νομοσχέδιο οι οποίες είναι οι εξής:

1. Οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους, θα μπορούν να ενταχθούν στο μηχανισμό, εφόσον προηγουμένως έχουν υποβάλει δήλωση επανέναρξης εργασιών.

2. Προωθείται η εισαγωγή απλοποιημένης διαδικασίας δικαστικής επικύρωσης, για ορισμένες υποθέσεις, όπως είπε ο υπουργός. Συγκεκριμένα, όταν κατά την εξωδικαστική διαδικασία, δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις και δεν υπάρχει διαγραφή οφειλής, μη συμβαλλόμενου πιστωτή, θα μπορούσε, η επικύρωση να γίνει από έναν δικαστή, χωρίς ακροαματική διαδικασία, με δυνατότητα πάντως, των συμβαλλομένων πιστωτών, να ασκήσουν ανακοπή.

3. Αναφορικά με την αναστολή της διαδικασίας του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, στόχος του υπουργείου είναι να τις συνδέσει χρονικά, όχι με την υποβολή της αίτησης, αλλά με την αποστολή των προσκλήσεων στους πιστωτές, αφού δηλαδή έχει προηγηθεί ο έλεγχος της ποιότητας της αίτησης.

4. Η τελευταία αλλαγή που προωθείται είναι η διεύρυνση των εργασιών που μπορούν να ανατεθούν στον εμπειρογνώμονα, ώστε να συμπεριληφθεί σε αυτές και η επαλήθευση των απαιτήσεων των πιστωτών, προκειμένου να δοθεί στη μειοψηφία των πιστωτών η δυνατότητα ελέγχου του ενδεχόμενου συμμετοχής εικονικών απαιτήσεων.

Ο υπουργός επανέλαβε, απαντώντας στους εισηγητές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Ένωσης Κεντρώων, ότι δεν μπορεί να αποτυπώσει με ακρίβεια πόσες βιώσιμες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις υπάρχουν καθώς και σε τι ύψος διαμορφώνονται συνολικά οι οφειλές στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την κάθε μια επιχείρηση. Επίσης, σημείωσε ως δεν μπορεί κανείς να έχει μια πλήρη εικόνα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που μπορούν  να υπαχθούν στον μηχανισμό.

Σημείωσε πως το παρόν σχέδιο νόμου δεν περιέχει διάταξη με την οποία προστατεύονται από άδικες διώξεις οι εκπρόσωποι των πιστωτών οι οποίοι θα συναινέσουν σε ρύθμιση οφειλών, αλλά θα υπάρξει σχετική διάταξη από το υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία πρόκειται να εισαχθεί σε επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί επί των προβλέψεων του ΔΝΤ, περιοριζόμενος να δηλώσει: “το ΔΝΤ έχει προβλέψει παταγωδώς αποτελέσματα τα οποία απέχουν πολύ από την πραγματικότητα”.

της Αλεξάνδρας Γκίτση από το capital.gr

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr