Καταδικάστηκε για φακελάκι αλλά γύρισε στη δουλειά του!

29 Ιουλίου 201409:54

Ποινές-χάδια επιβάλουν τα πειθαρχικά συμβούλια στους επίορκους γιατρούς που συλλαμβάνονται να παίρνουν φακελάκι την ίδια στιγμή που παρά τις δεκάδες καταγγελίες για χρηματισμό γιατρών, μόνο 12 ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί την τελευταία διετία για αντίστοιχες περιπτώσεις σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τον άδικο χαμό του καρδιοπαθούς ο οποίος για να εγχειριστεί «πλήρωσε» τον θεράποντα ιατρό του, δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος αποκαλύπτει την περίπτωση χειρουργού από την Θεσσαλονίκη ο οποίος συνελήφθη επ αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι 500 ευρώ τον Μάρτιο του 2011. Ο συγκεκριμένος γιατρός καταδικάστηκε από την δικαιοσύνη αλλά τελικά «αθωώθηκε» από το Κεντρικό Πειθαρχικό συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ με απόφαση που λήφθηκε στις 1-7-2014. Το ΚΠΣ του επέβαλε ποινή παύσης ενός έτους και την επόμενη μέρα επέστρεψε στην δουλειά του αφού συμψηφίστηκε η ποινή με την αργία που είχε τεθεί λόγω της σύλληψής του. Για την συγκεκριμένη υπόθεση ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Κεντρικούς Πειθαρχικού Συμβουλίου με αίτημα την απόλυση του συγκεκριμένου γιατρού.

Το χρονικό

Η υπόθεση αφορά τον Χ.Φ. Διευθυντή χειρουργικής κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο οποίος συνελήφθη στις 28 Μαρτίου 2011 και παραπέμφθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας, καθώς – όπως αναφέρει το πρακτικό του ΔΣ του νοσοκομείου στις 11 Απριλίου του 2011- «απαίτησε και έλαβε από πολίτη το ποσό των 500 ευρώ προκειμένου να επισπεύσει χειρουργική επέμβαση». Σύμφωνα με τα στοιχεία της δίωξης στις 8 Μαρτίου του 2011 μετέβησαν στην χειρουργική κλινική το ζευγάρι Ι.Β. και Χ.Β. προκειμένου να υποβληθεί σε εγχείρηση χολής ο Ι.Β. . Δύο ημέρες αργότερα η σύζυγος του ασθενή ζήτησε από τον χειρουργό να επισπεύσει την εγχείρηση γιατί ο άντρας της πονούσε πολύ, αλλά ο γιατρός απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Ο γιατρός λίγο αργότερα είπε στην σύζυγο του ασθενούς ότι θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος της επέμβαση τέσσερις ημέρες αργότερα λέγοντας ότι για την «εξυπηρέτηση» αυτή θα έπρεπε να βοηθήσει και η οικογένεια του ασθενούς, καταβάλλοντας τον οβολό της που προσδιορίστηκε στα 500 ευρώ για να γίνει η επέμβαση την 1η Απριλίου 2011. Με την συμφωνία αυτή το ζευγάρι πηγαίνει στην κλινική για να εισαχθεί ο ασθενής στις 15 Μαρτίου, αλλά ο γιατρός πίεζε με τον τρόπο του και τους είπε ότι δεν ήταν δυνατή και πως έπρεπε να πάν στην κλινική μετά από δύο ημέρες. Η σύζυγος του ασθενούς όμως δεν κάθισε με σταυρωμένα χέρια και την επομένη πήγε στην υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος όπου κατήγγειλε τον εκβιασμό του γιατρού. Από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της δόθηκαν προσημειωμένα χαρτονομίσματα που παρέλαβε η αρχιφύλακας της ελληνικής αστυνομίας Α.Π. η οποία εμφανιζόταν έκτοτε ως ανιψιά του ασθενούς. Η επέμβαση έγινε τελικά στις 18 Μαρτίου και δέκα ημέρες αργότερα η σύζυγος του ασθενούς με την «ανιψιά» της πήγαν στο γραφείο του γιατρού και έδωσαν τον φάκελο με τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα στον γιατρό, λέγοντας «ορίστε γιατρέ τα χρήματα που είπαμε» και ο γιατρός παρέλαβε το φακελάκι. Μόλις έφυγαν εισέβαλαν στο γραφείο του γιατρού αστυνομικοί οι οποίοι βρήκαν τον φάκελο με τα χρήματα επιμελώς κρυμμένο. Ο ίδιος ο γιατρός δήλωσε ότι δεν έλαβε τίποτα στα χέρια του και ότι τον φάκελο τον άφησε η σύζυγος του ασθενούς χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει ότι έχει χρήματα. Ο χειρουργός καταδικάστηκε από την ελληνική δικαιοσύνη για την υπόθεση ως ένοχος για παθητική δωροδοκία και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Αντίστοιχα το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο γιατρών του ΕΣΥ μετά από την εξέταση όλων των μαρτύρων, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του έντιμου πρότερου βίου στον γιατρό και επέβαλε ποινή προσωρινής παύσης για ένα έτος την οποία όμως συμψήφισε με το καθεστώς αργίας που είχε επιβληθεί στον γιατρό από την ανακοίνωση της ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να επιστρέψει την επόμενη μέρα στην δουλειά του.

Παρέμβαση Ρακιντζή

Η αθώωση του γιατρού που πιάστηκε στα πράσα να παίρνει φακελάκι προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή. Απαντώντας σε ερώτηση του Έθνους ο κ. Ρακιντζής ανακοίνωσε ότι γνώριζε την απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου των γιατρών του ΕΣΥ και πως είναι αποφασισμένος να ασκήσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου ζητώντας την απόλυση του γιατρού. «Καταδικάζω απερίφραστα και ζητώ την παραδειγματική τιμωρία αυτών των γιατρών που απαιτούν να πάρουν φακελάκι γιατί σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Για τον λόγο αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ζητήσω με προσφυγή στο ΣτΕ την ποινή της οριστικής απόλυσης για τον γιατρό και την διόρθωση των αποφάσεων του πειθαρχικού συμβουλίου», δήλωσε στο Έθνος ο Λέανδρος Ρακιντζής. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επισημαίνει ότι δεν μπορεί να συμψηφιστεί το χρονικό διάστημα που τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία ο γιατρός με την ποινή της προσωρινής παύσης που επέβαλε το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο. Τονίζει δε ότι δεν θα έπρεπε ο γιατρός να επιστρέψει στην εργασία του αλλά να εκτίσει την ποινή που του επέβαλε το πειθαρχικό συμβούλιο. Για τον λόγο αυτό ο κ. Ρακιντζής ζητά την διόρθωση της απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου καθώς όπως υποστηρίζει δεν μπορεί να συνυπολογιστεί ο χρόνος που είχε τεθεί σε αργία από την στιγμή που συνελήφθηκε, με την ποινή που του επέβαλε το πειθαρχικό συμβούλιο δύο χρόνια αργότερα.

Περιπτώσεις με φακελάκια

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες για φακελάκια στα δημόσια νοσοκομεία, όμως μόνο λίγες καταλήγουν στην δικαιοσύνη λόγω του φόβου των ασθενών και των συγγενών τους. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μόνο 12 περιπτώσεις έχουν οδηγηθεί στην δικαιοσύνη και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε επίορκους γιατρούς την διετία 2013-2014. Τα φακελάκια κυμαίνονταν από 400 έως και 2.000 ευρώ ενώ όλες οι υποθέσεις αφορούν χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο φάκελος των επίορκων γιατρών άνοιξε με την υπόθεση δωροδοκίας του διευθυντή καρδιολόγου του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» που συνελήφθη γιατί έλαβε «φακελάκι» από ασθενή. Σε βάρος του γιατρού ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της ενεργητικής δωροληψίας κατ’ εξακολούθηση, ενώ κατόπιν εντολής του υπουργού ανεστάλησαν τα καθήκοντά του στο νοσοκομείο και έχει κινηθεί και η πειθαρχική διαδικασία. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο καρδιοχειρουργός απαίτησε για την εγχείρηση αρχικά το ποσό των 1.500 ευρώ, το οποίο ύστερα από «παζάρι» διαμορφώθηκε τελικά στα 500 ευρώ. Μάλιστα, για να πιέσει τον ασθενή να δώσει «φακελάκι», «απείλησε» ότι θα του δώσει εξιτήριο και θα αναβάλει την επέμβαση, η οποία ωστόσο είχε κριθεί επιβεβλημένη από άλλους γιατρούς. Σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., συγγενής του ασθενούς παρέδωσε προχθές το πρωί στον γιατρό προσημειωμένα 500 ευρώ. Στη συνέχεια, ο γιατρός συνελήφθη από αστυνομικούς. Κατά την προανάκριση, προέκυψε ότι ο ίδιος γιατρός τον περασμένο Μάιο απαίτησε από άλλο ασθενή «φακελάκι» 1.500-2.000 ευρώ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο άτυχος ασθενής έχασε την ζωή του και οι συγγενείς αποδίδουν ευθύνες στον γιατρό.

Το 2013 με την κατηγορία της δωροδοκίας συνελήφθη στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, γιατρός δημόσιου νοσοκομείου, που φέρεται ότι ζήτησε από ηλικιωμένη «φακελάκι» για την χειρουργική επέμβαση στην οποία θα υποβαλλόταν. Πιο συγκεκριμένα, για τον 58χρονο είχε προηγηθεί καταγγελία, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος απαίτησε από τη 83χρονη ασθενή το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ, ως αμοιβή για την εγχείρηση. Κατόπιν, σε ραντεβού στο γραφείο του γιατρού στο νοσοκομείο, ο γιατρός συνελήφθη αφού δέχτηκε το ποσό των 300 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Αντίστοιχη περίπτωση είχε καταγραφεί και στο ΝΙΜΤΣ το 2013 όπου συνελήφθηκε γιατρός ωτορινολαρυγγολόγος να παίρνει φακελάκι 2.000 ευρώ ο οποίος φέρεται ότι είχε αντιδράσει έντονα στο αρχικό ποσό που του έδωσαν οι συγγενείς του ασθενή για να πραγματοποιήσει επέμβαση. «Τι είναι αυτά; Εγώ μόνο πάνω από 2.000 ευρώ δέχομαι», ενώ στη συνέχεια φέρεται ότι … αντπρότεινε, «θα μου δώσεις τα 2.000 ευρώ, αλλιώς εξιτήριο δεν βλέπεις»!!! Ο ασθενής πειθαναγκάστηκε, πλην όμως δεν παρέλειψε να ενημερώσει τον επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης και τους αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ. Ο γιατρός πιάστηκε την ώρα που μετέφερε το φακελάκι στο αυτοκίνητο και είπε στους αστυνομικούς ότι τον συνέλαβαν είπε πως ο ασθενής του έδωσε από την … καλή του διάθεση.

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr