Το «ελληνικό καλοκαίρι» ως επιταχυντής ωρίμανσης των παιδιών με διαταραχές!

12 Αυγούστου 201709:31

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Εμείς εδώ στο komotinipress είχαμε εγκαίρως μέσω της ΔΑΔΑΑ Ν.Ροδόπης προτείνει σε γονείς και κηδεμόνες το ασφαλές κι εγγυημένο πλαίσιο για τις διακοπές των παιδιών μας στη  Makriland !

Το καλοκαίρι όμως συνεχίζεται και μαζί και οι διακοπές όλων μας και για αυτό προσπαθούμε να αναδείξουμε όλα εκείνα τα σημεία που μπορούν να μας διευκολύνουν στις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις!

Η ελληνική φύση, ο ήλιος, η θάλασσα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Χώρας μας αποτελούν ένας από τους καλύτερους θετικούς παράγοντες για την εξέλιξη και ωρίμανση των παιδιών μας! Η Ελλάδα αποτελεί τον ιδανικό προορισμό διακοπών για όλο τον χρόνο. Ο καιρός, οι παραλίες, η κουλτούρα, η φύση, η γαστρονομία συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό διακοπών και η χώρα μας εξελίσσεται σε έναν διεθνή «Autism Friendly» προορισμό!

Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, «υπάρχουν πολλά θέματα σχετικά με τον αυτισμό που προσθέτουν στο άγχος των οικογενειακών διακοπών-αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας, συμπεριφορικά προβλήματα, αισθητηριακή σύγχυση ή υπερφόρτωση, προβλήματα με το φαγητό και τον ύπνο». Βέβαια, αν και δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί που θα δώσει άμεσα όλες τις λύσεις, η προσεκτική προετοιμασία, ο προγραμματισμός και η ενημέρωση τόσο του αυτιστικού παιδιού, όσο και των συνταξιδιωτών θα βοηθήσει στο να αποβούν οι καλοκαιρινές διακοπές μια όμορφη και θετική εμπειρία.

Συνοπτικά σας παραθέτουμε «συμβουλές», από το προαναφερόμενο αφιέρωμα, ώστε να έχετε θεσπέσιες καλοκαιρινές διακοπές μαζί με το παιδί σας που εναπόκειται στο φάσμα του αυτισμού:

ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΡΙΤΟΥΣ (ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΦΙΛΟΥΣ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ)
• Κάντε ένα κατάλογο με τις βασικές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζει το παιδί σας σε βασικούς τομείς (ύπνο, φαγητό, θόρυβο, συμπεριφορές, εμμονές, ντύσιμο, φοβίες κ.λ.π.)
• Εξηγήστε όσο πιο αποτελεσματικά μπορείτε ότι αυτές οι ιδιαιτερότητες δεν οφείλονται σε πείσμα ή κακή ανατροφή
• Ενημερώστε ιδιαίτερα για τυχόν προβλήματα φαγητού
• Εξηγήστε ότι το παιδί σας μπορεί να χρειαστεί έναν ήσυχο χώρο όπου θα αποσυρθεί , αν χρειαστεί, για να ηρεμήσει αισθητηριακά.
Αν αυτή η ενημέρωση προηγηθεί της επίσκεψής σας θα βοηθήσει, τουλάχιστον τους καλοπροαίρετους (για τους άλλους δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα), να καταλάβουν τη συμπεριφορά του παιδιού σας και θα μειώσει το δικό σας άγχος.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ
• Δημιουργήστε ένα βιβλίο με κοινωνικές ιστορίες σχετικά με τη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια των διακοπών (π.χ. συμπεριφορά στην παραλία ή στο εστιατόριο)
· Δημιουργήστε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες της περιοχής ή του ξενοδοχείου ή του σπιτιού που θα μείνετε. Εάν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μπορείτε να αναζητήσετε σχετικές εικόνες και πληροφορίες
• Δημιουργήστε ένα πίνακα με την καινούρια ρουτίνα κατά τη διάρκεια των διακοπών και δουλέψτε με αυτόν
• Γράψτε ένα κατάλογο με τους απαραίτητους κανόνες συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των διακοπών
• Πραγματοποιήστε μια «δοκιμαστική» επίσκεψη στο αεροδρόμιο, το λιμάνι ή το σταθμό του τρένου
· Βρείτε στο χάρτη ή το διαδίκτυο τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε και δείτε τη μαζί με το παιδί
· Κανονίστε ένα προσαρμοσμένο «μενού» για τις διακοπές

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ
• Συζητήστε για μια ακόμα φορά τους κανόνες
• Πάρτε μαζί μερικά μικρά αγαπημένα παιχνίδια για τη διάρκεια του ταξιδιού
• Πάρτε μαζί σας τρόφιμα που του αρέσουν
· Φορέστε του ρούχα που του αρέσουν
· Πάρτε μαζί σας κάποιο αντικείμενο που το κάνει να νιώθει ασφαλής
• Πηγαίνετε στον τόπο αναχώρησης αρκετά πιο νωρίς για να δώσετε στο παιδί τη δυνατότητα προσαρμογής
• Σταματήστε να σκέφτεστε τι σκέφτονται οι άλλοι

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Το κέντρο Ανάλυσης της Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου Queens του Μπέλφαστ (qub.ac.uk/cba) σε συνεργασία με τον οργανισμό PEAT (peatni.org), το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ και το Aer Lingus, δημιούργησαν το project «Autism in the Air».

Πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας μιας σειράς από πέντε βίντεο με σκοπό να προετοιμάσουν τα παιδιά με Διαταραχή του Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) για το ταξίδι τους με το αεροπλάνο.
Τα βίντεο επιτρέπουν στα παιδία να παρακολουθήσουν διαφορετικές διαδικασίες που θα ακολουθήσουν από το σπίτι στο αεροδρόμιο και μέχρι την άφιξη τους στον προορισμό. Τα βίντεο είναι γυρισμένα από την άποψη των ματιών του παιδιού «child’s eye» και είναι πολύ χρήσιμα καθώς φέρνουν σε επαφή το παιδί με συνθήκες όπως ήχοι και ερεθίσματα πρωτόγνωρα για εκείνο.

Βρείτε τα βίντεο εδώ

Διακοπές για οικογένειες με μέλος στο φάσμα του αυτισμού με την start up επιχείρηση Α million senses

Η A million senses είναι μια κοινωνική επιχείρηση που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που εργάζονται 20 χρόνια στο χώρο του αυτισμού και αναγνώρισαν την ανάγκη των οικογενειών με μέλος με ΔΑΦ να μπορούν να κάνουν διακοπές όλοι μαζί απολαμβάνοντας στιγμές ξεκούρασης και χαλάρωσης.

Έτσι, από το φετινό καλοκαίρι, τα πρώτα προγράμματα της A million senses ταξιδεύουν τις οικογένειες στη Μονεμβασιά, την Κέρκυρα και σύντομα σε άλλες περιοχές της Αττικής. Στη διάρκεια των διακοπών, εξειδικευμένο προσωπικό συντονίζει διασκεδαστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους, ημερήσιες εκδρομές και πληθώρα υποστηρικτικών υπηρεσιών.

 

 

Αρθρογράφος