Οι θέσεις του συνδυασμού της κ. Φελίνας Καζάκου για τα αδέσποτα

14 Ιουλίου 201807:31

Για ακόμη μια φορά ο κος Πετρίδης κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να συζητήσουμε ένα από τα σοβαρότερα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία χωρίς την συμμετοχή των οργανώσεων πολιτών, των φιλοζωικών και των εθελοντών(καθώς δεν καλέστηκαν) και εν απουσία της πενταμελούς επιτροπής το θέμα της λειτουργίας του Δημοτικού Κυνοκομείου καθώς επίσης και των αδέσποτων ζώων.

Χωρίς έγγραφα και στοιχεία αλλά με μια σύντομη αναφορά σε περιστατικά που αφορούν την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων ο κος Πετρίδης αναφέρθηκε στην κατάσταση. Μια κατάσταση που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και αφορά την ασφάλεια της καθημερινότητας των πολιτών (στην πόλη και τους οικισμούς) καθώς οι πολίτες δέχονται  επιθέσεις από τα αδέσποτα και τα αδέσποτα γίνονται θύματα βάναυσης αντιμετώπισης.

Η διοίκηση του Δήμου αδυνατεί να δώσει λύσεις και απαντήσεις. Ισχυριζόμενη την εφαρμογή του νόμου αλλά ταυτόχρονα δεν τον εφαρμόζει καθώς εξακολουθούν τα αδέσποτα να βρίσκονται σε χώρους όπου απαγορεύεται (σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα).Επίσης προβλέπεται για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων να λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται γεγονός που στην πόλη μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση και στο κυνοκομείο της πόλης όπου σύμφωνα με καταγγελίες, την επιτόπια επίσκεψή μας αλλά και τα όσα αποδέχθηκε κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο κος Πετρίδης οι συνθήκες, ο αριθμός των ζώων, οι υποδομές αλλά και το προσωπικό δεν επαρκούν.

Ποιες είναι λοιπόν οι πρωτοβουλίες και ο σχεδιασμός της Δημοτικής αρχής για την ανακούφιση των δημοτών από το πρόβλημα;;

Ποια είναι η υποστήριξη και η βοήθεια που δέχεται ο Δήμος από ξένες οργανώσεις;;

Πως έχει αξιοποιήσει τις τοπικές οργανώσεις και του εκατοντάδες εθελοντές που επιθυμούν να συμβάλουν;;

Εμείς, προκειμένου να συμβάλουμε ως παράταξη και να επιτύχουμε την άμεση και εν μέρει αντιμετώπιση του προβλήματος, διατυπώνοντας για ακόμη μια φορά την επιτακτική ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, προτείναμε:

  • την δημιουργία νέου κυνοκομείου μέσω του προγράμματος leader έργο που μπορούμε και πρέπει να διεκδικήσουμε, την επέκταση ή αναβάθμισητου υπάρχοντος μέσω χρηματοδοτούμενου προγράμματος του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από προηγούμενη πρόσκληση, με σκοπό να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλεισμένων ζώων.
  • την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών μέσω εκτενούς και συνεχούς καμπάνιας.
  • την ενίσχυση των δράσεων στους οικισμούς του Δήμου σε συνεργασία με εθελοντές, τον κτηνίατρο, τους κατοίκους και το εκάστοτε τοπικό συμβούλιο .
  • την ανάπτυξη συνεχούς επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ οργανώσεων, πολιτών καιΔήμου για την από κοινού αντιμετώπιση του θέματος.
  • την παρότρυνση των υιοθεσιών με ανταποδοτικό όφελος και κίνητρο την μείωση των δημοτικών τελών, μέτρο που είχε συζητηθεί κατά το παρελθόν αλλά δεν εφαρμόσθηκε.
  • την υιοθέτηση καλών πρακτικών και συνεργασίας με φορείς του εξωτερικού
  • απαιτήσαμε την σωστή λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής και την δημοσίευση των πορισμάτων της επιτροπής.

Δυστυχώς η διοίκηση του Δήμου για ακόμη μια φορά παρέμεινε και αρκείται στην  «επιφανειακή» διαχείριση της κατάστασης επικαλούμενη τον νόμο, χωρίς όμως να εφαρμόζετε όπως θα όφειλε, χωρίς σχεδιασμό και προτάσεις για την μελλοντική διαχείριση. Την ίδια ώρα οι γειτονικοί Δήμοι Αλεξανδρούπολης και Ξάνθης δημιουργούν νέα σύγχρονα κυνοκομεία και υλοποιούν συστηματικά δράσεις για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ισορροπία συμβίωσης ανθρώπων και ζώων. 

 

Για τη Δημοτική Παράταξη

«Εμείς …η πόλη»

Καζάκου Φελίνα

 

 

Αρθρογράφος