Η Λέσβος απειλείται – Το 0,3% του πληθυσμού της χώρας φιλοξενεί το 10% των προσφύγων…

25 Απριλίου 201808:22

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Την ώρα που οι αντιδράσεις των κατοίκων της Λέσβου κλιμακώνονται, όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες καταφθάνουν στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου.Συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου πέρασαν στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου 2.349 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ειδικότερα στη Λέσβο έφτασαν 1.462 άτομα.

Η Κως, μαζί με τη Λέσβο και τη Σάμο συνεχίζουν να φιλοξενούν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, αυξήθηκαν κατά 843 άτομα σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη οι πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν στις 30 δομές φιλοξενίας που διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν 24.410 άτομα έναντι 23.567 ατόμων την περασμένη Πέμπτη. Η δυνατότητα φιλοξενίας των 30 δομών αυξήθηκε κατά 152 άτομα, από 23.673, στα 23.825 άτομα.Οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Κω, έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς.

Οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων παρείχαν 13.481 μερίδες φαγητού, από τις οποίες 604 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους. Για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων/μεταναστών διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη Λέσβο, σχεδόν 7.000 είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ συνολικά οι εγκλωβισμένοι στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης φτάνουν στους 9.062 ενώ άλλες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών στο νησία σε 12.000. Όπως και νά’χει η ουσία είναι ότι”Το 0,3% του πληθυσμού της χώρας φιλοξενεί το 10% των προσφύγων-μεταναστών”.

Η οικονομία του νησιού έχει γνωρίσει τεράστιο πλήγμα ξεκινώντας από τον τουριστικό κλάδο καθώς η Λέσβος είχε το 2016 τόσες πτήσεις charters όσες είχε παλαιότερα σε μία μόνο εβδομάδα, ενώ από 53 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2014 και το 2015, εντοπίσαμε μόνο μία το 2017. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στη Μυτιλήνη, σημειώθηκε μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 40,63%, μείωση των επισκεπτών κατά 42,58% και μείωση των εσόδων κατά 35,18%. Τα στοιχεία ισοδυναμούν με την πλήρη καταστροφή του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Να επισημάνουμε, επίσης, ότι η πολύπαθη Λέσβος (προσφάτως και πληγείσα από τους σεισμούς) την προηγούμενη χρονιά έχασε σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 742.500 ημερομίσθια και γνώρισε 67% πτώση του τουριστικού της προϊόντος λόγω της προσφυγικής κρίσης που ακόμη πλήττει την Χώρα μας.

Ενδεικτικά, κατά μέσον όρο το 2015 σε σύγκριση με το 2014 οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία των νησιών μειώθηκαν κατά 18,75%, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε σε ποσοστό 22,79%, οι τιμές παρουσίασαν πτώση σε ποσοστό 12,45% και η μέση διάρκεια παραμονής μειώθηκε σχεδόν κατά μία ημέρα. Επίσης, η απασχόληση στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 5,26%, ενώ το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε κατά 5,66%. Αντίστοιχα, ιδιαίτερα αρνητικές και ανησυχητικές καταγράφηκαν οι προβλέψεις τους για το κλείσιμο των αποτελεσμάτων τους τη διετία 2016 και 2017. Ειδικότερα, η μεσοσταθμική πτώση στις διανυκτερεύσεις εκτιμάται σε ποσοστό 40,63%, η μείωση στον αριθμό των επισκεπτών σε ποσοστό 42,58% και οι απώλειες στα έσοδα σε ποσοστό 35,16%.

Πέραν, λοιπόν, των άμεσων βραχυπρόθεσμων επιπτώσεων που αποτυπώνονται στα λειτουργικά μεγέθη των επιχειρήσεων, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι οι σοβαρότερες καθώς αφορούν τόσο την εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τα νησιά και τη χώρα στο μυαλό και στη συνείδηση των δυνητικών, ξένων κυρίως, τουριστών όσο και τον τρόπο που οι Τour Οperators θα αντιμετωπίζουν τα νησιά ως τουριστικούς προορισμούς και τα ξενοδοχεία τα επόμενα χρόνια, κυρίως κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμβολαίων.

Ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί εκφράζουν ΟΛΟΙ οι φορείς όπως:το Επιμελητήριο Λέσβου, η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου, ο Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Λέσβου, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Νομαρχιακό Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ, ο Δικηγορικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Λογιστών, η Ενωση Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Βορείου Αιγαίου, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, η Ενωση Λιμενικών Υπαλλήλων, η Ενωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, αλλά και η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λέσβου.

Οι τελευταίες εξελίξσεις ανησύχησαν τους κατοίκους της Λέσβου καθώς είδαν ότι έμειναν ακόμη μία φορά ανυπεράσπιστοι στο ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης του προσφυγικού ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.

Την ματαίωση της δεύτερης πτήσης την εβδομάδα από τη Δανία προς τη Μυτιλήνη ανακοίνωσε στις 20/4 το οικείο τουριστικό πρακτορείο και σήμανε συναγερμός στο τμήμα τουρισμού του επιμελητηρίου που συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη. Όπως είπε ο γραμματέας του τμήματος τουρισμού Παναγιώτης Χατζηκυριάκος και πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Λέσβου  «η ένταση που δημιουργείται την τελευταία περίοδο με το προσφυγικό αλλά και με τα ελληνοτουρκικά έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών να επιλέξουν τη Λέσβο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές».

Οι άνθρωποι του τουρισμού είχαν κατορθώσει φέτος να δρομολογήσουν 26 πτήσεις τσάρτερ την εβδομάδα για τη Λέσβο ελπίζοντας ότι με γεμάτες τις πτήσεις θα έρθουν φέτος στο νησί 55.000 τουρίστες. Η Δανία είχε δρομολογήσει δύο πτήσεις από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο, βλέποντας το θετικό κλίμα που διαμορφωνόταν στο νησί. Σήμερα όμως και με οδηγό τις online προκρατήσεις , που το ενδιαφέρον τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μειώθηκε, ανακοίνωσαν ότι ματαιώνουν τη μία από τις δύο πτήσεις που αυτό σημαίνει 2.000 επισκέπτες λιγότεροι για το καλοκαίρι.

Το τουριστικό τμήμα του επιμελητηρίου σοβαρά προβληματισμένο, βλέποντας τις προσπάθειες που έχουν γίνει να κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό, αποφάσισαν να αναθέσουν στους νομικούς συμβούλους του επιμελητηρίου να εξετάσουν τη δυνατότητα νομικών παρεμβάσεων για να σταματήσουν πιθανό ντόμινο εξελίξεων.

Την περίοδο 17-22/4 με την κατάληψη δημοσίων χώρων και ειδικά της Πλατείας Σαπφούς (κεντρικό σημείο αναφοράς της Μυτιλήνης) τα καταστήματα της παραλίας (κυρίως στο χώρο εστίασης, αλλά και εμπορικά) είδαν την κίνηση να μειώνεται κατά 50%.

Όλη η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στην πλατεία Σαπφούς σαφώς και επηρέασε την αγορά δημιουργώντας αρνητικό κλίμα για την περιοχή αλλά και την πόλη.

Οι καταληψίες Αφγανοί είχαν προχωρήσει σε ακρότητες, η πολυήμερη παραμονή τους είχε δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της περιοχής, άπλωναν εσώρουχα στα τραπέζια των παρακειμένων καφέ ενώ επιβαρύνθηκαν οι συνθήκες υγιεινής στην πλατεία καθώς έκαναν τις ανάγκες τους στα φρεάτια ή στις ζαρντινιέρες της πλατείας.

Οι καταστηματάρχες της περιοχής έφθασαν σε απόγνωση καθώς είδαν την πελατεία τους να χάνεται και να μετακομίζει στην άλλη άκρη της πόλης και στην (τουρκικών) συμφερόντων μαρίνα του νησιού ενώ αρκετά καταστήματα έπεσαν θύματα διαρρηκτών με την αστυνομία να δηλώνει πλήρη αδυναμία να τους προστατέψει.

Στις διάφορες συσκέψεις παραγόντως και φορέων ΟΛΟΙ δήλωναν αναρμόδιοι, οι πολιτικοί του νησιού απλώς κατανοούσαν το πρόβληματα, ο Εισαγγελέας δεν παρενέβη και ο Δήμαρχος άρχισε να στέλνει επιστολές (μία πριν και μία μετά τα επεισόδια στην κεντρική πλατεία).

Η εικόνα δε της Μυτιλήνης ανήμερα της Εορτής του Παμμέγιστου Ταξιάρχη, ήταν άθλια, καθώς 50 καταληψίες Αφγανοί επί τρείς το πρωΐ της Κυριακής (από την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας) φωνασκούσαν και ενοχλούσαν ποικιλοτρόπως.

Οι κάτοικοι του νησιού φοβούνται καθώς η εγκληματικότα έχει ανέβει κατακόρυφα και όσο κι αν αποσιωπούνται από τα μέσα ενημέρωσης, τα περιστατικά βίας, η αύξηση πορνείας και διακίνησης ναρκωτικών και άλλες μορφές παραβατικότητας έχουν ανησυχήσει τον τοπικό πληθυσμό που βλέπει να απειλείται η διαβίωσή του.

Τα επεισόδια της Κυριακής, ανεξάρτητα από το πώς προσπαθούν να τα παρουσιάσουν κάποια από τα μέσα ενημέρωσης, πρέπει να θορυβήσουν την Ελληνική Κυβέρνηση η οποία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η μέχρι τώρα συνολική διαχείριση του “προσφυγικού” ήταν ημιτελής και δημιούργησε τεράστια ρήγματα στις τοπικές κοινωνίες.

 

Αρθρογράφος