“Επικράνθη ο Άδης” ανεφώνησαν οι πιστοί στην Ι. Μ. Παναγίας Βαθυρρύακος!

2 Μαΐου 201607:59

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Λιτά, γαλήνια, κατανυκτικά, με φως που πηγάζει από τις ψυχές τους, οι μοναχές  Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος περίμεναν τους πολυάριθμους προσκυνητές και πιστούς επισκέπτες  την Μεγάλη Εβδομάδα  με αποκορύφωμα το Μ. Σάββατο, για να υποδεχθούν μαζί τη χαρμόσυνη είδηση της Αναστάσεως Του Κυρίου.

Με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη εκατοντάδες επισκέπτες  παρακολούθησαν την πανηγυρική κι Αναστάσιμη  Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στην Ιερά Μονή με την  παρουσία τμήματος του Τάγματος Εθνοφυλακής το οποίο υπό την καθοδήγηση των Μοναχών είχε υποστηρικτικό ρόλο και το βράδυ της Αναστάσεως.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας (περίπου στις 3.30 πμ) οι Μοναχές προσέφεραν στους πιστούς κόκκινα αυγά, χειροποίητα τσουρέκια και αναψυκτικά  ως ελάχιστη ένδειξη αγάπης και φιλοξενίας.

Οι πιστοί βρίσκουν στα «Φατήριακα» καταφύγιο, φιλόξενη “αγκαλιά” και  μία ολιγάριθμη αδελφότητα που την απαρτίζουν οι Μοναχές Μαριάμ, Χριστοφόρα, Σεραφειμία και η μη μοναχή Χριστίνα  οι οποίες σε αυτό τον “δρόμο” της αυταπάρνησης, της αυτοθυσίας και της αγάπης, εξελίσσονται σε Θεματοφύλακες της Ροδόπης υπό την καθοδήγηση, την φώτιση και τη Σκέπη της «Ροδοπίτισσας  Παναγίας».

Εκατοντάδες επισκέπτες, τις Άγιες μέρες του Πάσχα, συρρέουν στο μοναστήρι, στο οποίο δεν ισχύει το άβατο (μπορούν να το επισκεφθούν άνδρες και γυναίκες) για να γίνουν κοινωνοί της αλήθειας Του.

Με βλέμμα που “διψά” για αλήθεια και με κατάνυξη, οι πιστοί, είτε πρόκειται για το πνευματικό ποίμνιο που τακτικά επισκέπτεται το μοναστήρι είτε για επισκέπτες, άφησαν τη ψυχή να αναζητήσει τη γαλήνη και να αγαλλιάσει με τη χαρμόσυνη είδηση της Αναστάσεως.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βαθυρρύακος  αποτελεί και μοναδικό μνημείο πολιτισμού, για την ανάδειξη των οποίων, οι μοναχές έχουν εργαστεί και για την ανοικοδόμηση των κτιρίων καθώς και την αποκατάσταση τοιχογραφιών ναών.

Άλλη μία προσφορά των γυναικείων, κυρίως, μοναστηριών είναι η εξάσκηση στις λεγόμενες λειτουργικές τέχνες, δηλαδή η αγιογραφία, η ιεροραπτική, η υφαντική, η κεντητική, ενώ οι μοναχές ζουν από ό,τι προσφέρει η γη, την οποία και καλλιεργούν.

Το μέγιστο προσκύνημα της περιοχής της Ροδόπης και ένα από τα πιο σημαντικά  πνευματικά και θρησκευτικό κέντρα  της ΑΜΘ μέσα σε ένα χρόνο κινδύνευσε από τις πλημμύρες του ποταμού Τραύου , και την επιθετικότητα αγνώστων βεβήλων (δύο φορές σημειώθηκαν απόπειρες βεβήλωσης των εγκαταστάσεων της Μονής)..

Άξιο απορίας παραμένει το γεγονός της αδιαφορίας των αρμοδίων τόσο του Δήμου Κομοτηνής όσο και της Περιφέρειας ΑΜΘ (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις) οι οποίοι μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις πιστών και  κάτω από τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας  με το «σταγονόμετρο» συμβάλλουν με αργό ρυθμό με τεχνικά μέσα στις εργασίες αποκατάστασης στη Μονή.

Κι ενώ έχουν διατεθεί 70.000 ευρώ για την εγκατάσταση μικροσκοπικών πινακίδων που δείχνουν «το μονοπάτι της Παναγίας» από το  Leader  αβέβαιη παραμένει η έκβαση της έγκρισης από το ΕΣΠΑ του φακέλλου για τα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ ακόμη δεν έχουμε σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική δέσμευση από τον Δήμο Κομοτηνής και τον κ. Ισμαήλ Λεβέντ για μεταφορά υλικών επίστρωσης (χώματα, μπαζοχάλικο κοκ)  ήδη από πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, ακόμη αυτή δεν έχει υλοποιηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο δεκάδες πιστών  κατοίκων της περιοχής αλλά και οι άνδρες του Τάγματος Εθνοφυλακής κάτω από την καθοδήγηση και τις υποδείξεις  της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής  πρόσφεραν χρόνο και μέσα για να προετοιμασθεί ο χώρος του Πανθρακικού Προσκηνύματος που θα υποδεχόταν και φέτος τα «παιδιά» της Μεγάλης Μητέρας της Παναγίας που συνέρρευσαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Χριστός Ανέστη!

P4300020 P4300001 P4300007 P4300008 P4300002 P4300003 P4300015 P4300016 P5010057P4300025Photo0749 Photo0750 Photo0752

 

Αρθρογράφος