Εκδηλώσεις – Δράσεις στην Αλεξανδρούπολη για την Παγκόσμια Ημέρα Άνοιας και Αλτσχάιμερ

20 Σεπτεμβρίου 201707:56

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της νόσου Alzheimer,ο Εθνικός Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με το «Σχολείο Μνήμης» Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής Δ.Π.Θ και την HelMSIC(ελληνική επιτροπή διεθνών σχέσεων φοιτητών ιατρικης) διοργανώνει την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου τις παρακάτω εκδηλώσεις.

18:00 έως 21:00 έμπροσθεν του Δημαρχείου θα γίνονται δωρεάν ειδικά τεστ μνήμης γρήγορης εκτίμησης και ενημέρωση από το προσωπικό του «Σχολείου Μνήμης» της Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής του ΔΠΘ σε θέματα Πρόληψης, Έγκαιρης Διάγνωσης και Φροντίδας σε ασθενείς με άνοια.

19:15 Ποδηλατο-βόλτα στην πόλη της Αλεξανδρούπολης με τη συμμετοχή και υποστήριξη του συλλόγου «Εθνικός Ποδηλάτες Αλεξανδροφπολης». Αφετηρία – τερματισμός στο Δημαρχείο.

20:30 Προβολή ενημερωτικού υλικού: Μύθοι & Αλήθειες για την Άνοια

Η πρόσκληση για συμμετοχή είναι ανοικτή σε όλους.

Για περισσότερες πληροφορίες για την συμμετοχή ή την υποστήριξή σας μπορείτε να απευθυνθείτε στο «Σχολείο Μνήμης», στο email: [email protected]

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ έχει ορισθεί κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας.

Σήμερα, υπάρχουν 140.000 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 40.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά.

Εξάλλου, από τη νόσο Αλτσχάιμερ πάσχει όλη η οικογένεια. Αυτοί που έχουν υπό τη φροντίδα τους ανοϊκούς ασθενείς φέρουν δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό φορτίο.

Αρθρογράφος