Διήμερο διεθνές συνέδριο για τον αυτισμό στη Σερβία

15 Μαρτίου 201708:50

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Τη Δευτέρα 13/3/2017 ξεκίνησαν οι εργασίες της διημερίδας για τον αυτισμό στην πόλη Νις της Σερβίας,σ το ξενοδοχείο Tamy Residence Hotelu  με θέμα «Ζώντας με τον Αυτισμό: Από την προοπτική ασθενών, γονέων και επαγγελματιών».

Το συνέδριο συγκέντρωσε 300 ειδικούς από τη Σερβία και το εξωτερικό,εκπροσώπους ενώσεων γονέων από τη Σερβία και την περιοχή των Βαλκανίων και πραγματοποιήθηκεμ υπό την αιγίδα της  UNICEF Σερβίας, της οργάνωσης  Autism Speaks , του Υπουργείου Υγείας της Σερβίας καθώς και εθνικών οργανώσεων που ασχολούνται με το θέμα των αυτιστικών διαταραχών ,όπως επίσης και της Σερβικής Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας DEAPS.

Ανάμεσα στους ομιλητές που ξεχώρισαν με τις τοποθετήσεις τους ήταν και οι Andy από την οργάνωση“Autism Speaks”, η  Sarah Parsons από το Southampton University,  και  η Maria Luisa Scattoni από το ιταλικό δίκτυο για την έγκαιρη διάγνωση διαταραχών αυτιστικού φάσματος.

Η έγκαιρη διάγνωση, η πρώϊμη παρέμβαση και η ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα ήδη από την προσχολική ηλικία μπορούν σε μεγάλο βαθμό να συμβάλλουν στην βελτίωση της ποιότητας της ανάπτυξης των παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος .

Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν η όσο το δυνατόν νωρίτερα ανακάλυψη των συμπτωμάτων του αυτισμού ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι νέες προσεγγίσεις θεραπείας των αναπτυξιακών διαταραχών και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη ένταξη  των παιδιών στις προσχολικές και σχολικές δομές.

Η καθυστέρηση στην έγκαιρη διάγνωση, τα αυξανόμενα περιστατικά και ο μικρός σε σχέση με αυτά αριθμός κέντρων παρέμβασης καθώς και ο περιορισμένος αριθμός ειδικών αυτού του χώρου είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σερβία σήμερα.

Οι κρατικές δομές, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα ειδικά μετά την περίοδο των ενόπλων συγκρούσεων, της κρίσης και των βομβαρδισμών προσπαθούν να συντάξουν ένα εθνικό πρόγραμμα αντιμετώπισης γνωστό και ως Εθνικό Πρόγραμμα για την Ανάπτυξη Παίδων σε συντονισμό με τα Ινστιτούτα και Κέντρα Δημόσιας Υγείας και τις Ενώσεις Γονέων προκειμένου να δημιουργηθεί πλήρες μητρώο των παιδιών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας κ. Zlatibor Lončar.

Ο διευθυντής της  Unicef Σερβίας Michel Saint-Lot τόνισε την σημασία που έχει η πολιτική βούληση , η αύξηση του προϋπολογισμού και η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων στην βελτίωση της θέσης των αυτιστικών ατόμων στην σερβική κοινωνία.

Η Milica Pejović Milovančević , από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Σερβία DEAPS, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες κατευθύνσεις διαγνωστικής προσέγγισης, θεραπείας και αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας λέγοντας ότι τα παιδιά με αυτιστικές διαταραχές στις μικρές πόλεις αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες των μικρών κοινωνιών, στις μεγάλες δέχονται μία πληθώρα θεραπευτικών προσεγγίσεων οι οποίες κάποιες φορές δεν στηρίζονται στις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις.

Η Andy Shih από την οργάνωση „Autism Speaks“ εξέφρασε την ετοιμότητα και την πρόθεση της οργάνωσης να προάγει λύσεις στη Σερβία για άτομα με αυτισμό που θα βοηθήσουν γονείς και παιδιά με την ένταξή τους σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Στο συνέδριο παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα έρευνας με αντιπροσωπευτικό δείγμα 238 οικογενειών σύμφωνα με το οποία το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί του γονείς είναι η ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα ξεκινώντας από τις δομές της προσχολικής αγωγής.

Οι γονείς θεωρούν ως πολύ σημαντική την βοήθεια οικονομική και υλική που λαμβάνουν από το κράτος ενώ το 1/3 εξ αυτών δήλωσε πως ο ένας γονιός τουλάχιστον εγκαταλείπει τη δουλειά του και τις δραστηριότητές του για να βοηθήσει το παιδί του.

Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης γονέων  „Ringeraja“ εκτιμά ότι είναι καλό το νομοθετικό πλαίσιο και οι διατάξεις που προστατεύουν τα παιδιά με αυτισμό αλλά τόνισε ότι πρέπει το κοινωνικό σύνολο να αποδεχθεί στο σύνολό του την ένταξη των παιδιών στην κοινωνία και να το αποδεχθεί ως μία φυσιολογική διαδικασία.

Αρθρογράφος