ΑΥΤΙΣΜΟΣ: Η λέξη που δεν θέλουν να ακούσουν οι γονείς

18 Νοεμβρίου 201608:54

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Από τη ροή των χιλιάδων ειδήσεων που κάθε μέρα διαχειρίζομαι , το μάτι μου έπεσε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα κι αφορούσε στην χαμηλή  απήχηση της σειράς του ALPHA  «Η λέξη που δε λες» με θέμα τον αυτισμό.

Από το πρώτο επεισόδιο  η σειρά δεν ξεπέρασε τον ανταγωνισμό εξασφάλισε ένα 18,5% στο σύνολο και 23,4% στα νεανικά κοινά και οι υπεύθυνοι του καναλιού σκέφτονται να αλλάξουν ώρα και μέρα προβολής.

Η Λέξη που δεν λες κι αυτό που δεν θες να δεις…..

Μπορώ να γράφω ώρες, μέρες, μήνες, χρόνια για το θέμα του αυτισμού, τις διαταραχές, τις επιπλοκές, τους κοινούς αγώνες, την άρνηση, το πένθος, την ελπίδα, την αγωνία..

Δεν έχει νόημα .. Το μυστικό είναι αλλού: ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ…. Στην Λέξη που θέλουν να ΝΟΙΩΣΟΥΝ (κι όχι να ακούσουν) τα παιδιά μας..  Άλλωστε, ο Αυτισμός νικιέται όταν ξεπεράσουμε τον δικό μας «εαυτισμό»… όταν αποφασίσουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας από την ανοησία την δικιά μας και μετά του περιβάλλοντος ή του περιγύρου..

Η μόνη παραίνεση σε γονείς  που καθημερινά βλέπω να αρνούνται να αντιληφθούν την πραγματικότητα  που ίσως τους περιβάλλει και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν  είναι να ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ όσο το δυνατόν νωρίτερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις  «Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος».

 Στατιστικά είναι αποδεδειγμένο ότι οι αυτιστικές διαταραχές δεν είναι σπάνιες, αντίθετα είναι πιο συχνές από πολλά άλλα παιδιατρικά νοσήματα (όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης ή το Σύνδρομο Down), γεγονός που καθιστά τον αυτισμό πιεστικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας.

Στη χώρα μας όπου πραγματοποιούνται 100.000 γεννήσεις ετησίως, θα διαγνωστούν με αυτισμό 700 με 1000 παιδιά κάθε χρόνο .

Είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών καθώς  η  πρώιμη αναγνώριση και θεραπευτική παρέμβαση οδηγούν σε πλήρη αποκατάσταση το 30% – 40% των παιδιών με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος.

Έχουν αναφερθεί κι εφαρμόζονται διάφορες θεραπείες (Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, θεραπεία συμπεριφορισμού (ABA), Μαθήματα Κοινωνικών Δεξιοτήτων, Ιπποθεραπεία, GFCF Diet,  Ψυχιατρικές / Ψυχολογικές συνεδρίες, Floor Time, RDI, PECs, Swimming, PRT, iPad, Vision therapy, aqua therapy, συμπληρώματα βιταμινών, υπερβαρικό οξυγόνο) όμως, σύμφωνα με τους Ειδικούς Επιστήονες, μετά την αρχική διάγνωση η  πλέον αποτελεσματική αντιμετώπιση παραμένει η εκπαιδευτική παρέμβαση που πρέπει:

  1. να αρχίζει όσο το δυνατόν νωρίτερα (ακόμα και πριν την οριστικοποίηση της διάγνωσης) να είναι εντατική (. > από 25 ώρες /εβδ ή 2 ώρες /ημέρα)
  2. να γίνεται από θεραπευτές με εμπειρία και ειδίκευση στο πρόβλημα
  3. να χρησιμοποιεί ειδικά δομημένα προγράμματα με συγκεκριμένους στόχους
  4. να γίνεται με ενεργή συμμετοχή των γονέων.

The last but not least: Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ οι οποίοι το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι να  παρακολουθούν την ανάπτυξη του παιδιού τους, να απευθύνονται στους ειδικούς, να μην ολιγωρούν και ΚΥΡΙΩΣ να γίνεται ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ το αίσθημα της αποδοχής και της άνευ όρου αγάπης που θα βοηθήσει το παιδί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Απολαύστε τις ικανότητες του παιδιού σας και δεχτείτε τις ιδιορρυθμίες του.

ΜΑΖΙ ΘΑ  ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Υ.Γ. Στην Κομοτηνή είναι πολύτιμη η βοήθεια που προσφέρουν τα μέλη του Συλλόγου ΔΑΔΑΑ..

Αρθρογράφος