Ανησυχητική έξαρση της Ιλαράς – ΚΕΕΛΠΝΟ: Επιδημία Ιλαράς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα!

16 Σεπτεμβρίου 201709:00

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ , κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 41 θάνατοι.

«Μέχρι τις 3/9/2017 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 100 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Ν. Ελλάδα. Αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που είναι επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα και δεν μπορεί να αποκλειστεί η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές. Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου και η έγκαιρη εφαρμογή προληπτικών μέτρων (εμβολιασμός) αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου».

Ιδιαίτερα προβληματισμένο είναι το ΚΕΕΛΠΝΟ για την αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας καθώς όπως, «ενώ κατά τα προηγούμενα έτη στην Ελλάδα καταγραφόταν πολύ μικρός αριθμός σποραδικών περιστατικών ιλαράς (περίπου ένα κρούσμα ετησίως την τελευταία 3ετία), κατά το τελευταίο 4μηνο έχουν καταγραφεί 100 περιστατικά (έως 3/9/17) και ο κίνδυνος επέκτασης της νόσου στη χώρα μας είναι υπαρκτός».

Μάλιστα, το Κέντρο τονίζει, πως το τελευταίο διάστημα έχουν εκδηλωθεί σοβαρές επιδημικές εξάρσεις ιλαράς σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ρουμανία κα) και ενημερώνει, ότι από τις αρχές Απριλίου έχει ξεκινήσει στη χώρα μας δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού και παρεμβάσεις εμβολιασμού σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα και λόγω των περιστατικών έχουν γίνει συστάσεις για την ετοιμότητα των νοσηλευτικών μονάδων και έχουν ληφθεί μέτρα για τη κατάλληλη οργάνωσή τους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

Ταυτόχρονα, λόγω της επιδημικής έξαρσης ιλαράς, συστήνει «τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης 3 μήνες μετά την 1η δόση ή, εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό, το ταχύτερο δυνατόν.

Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής».

Σημειώνεται πως οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ιλαράς είναι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ

Η ιλαρά αποτελεί την επόμενη νόσο-στόχο του ΠΟΥ προς εξάλειψη μετά την πολιομυελίτιδα. Για την παγκόσμια επίτευξή του φαίνεται ότι απαιτούνται περισσότερα από 10 χρόνια όμως για την Ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ το στρατηγικό σχέδιο για την ιλαρά για τα έτη 2010-2015 στοχεύει την επίτευξη και διατήρηση εμβολιαστικής κάλυψης στο 90%, τη μείωση των περιστατικών σε λιγότερα από 5 ανά εκατομμύριο πληθυσμού και τη μείωση της θνητότητας κατά 95% σε σχέση με το 2000. Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική οξεία ιογενής νόσος που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές ακόμη και το θάνατο. Παρά την εφαρμογή αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου δεν επετεύχθη ο στόχος του ΠΟΥ για εξάλειψη της νόσου από την Ευρώπη μέχρι το 2010. Αντίθετα το 2010 δηλώθηκαν στην Ευρώπη 30.367 κρούσματα ιλαράς από τα οποία τα 22.005 (25 θάνατοι) καταγράφηκαν στη Βουλγαρία και αρκετά στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία. Στην Ελλάδα εκδηλώθηκε επιδημία ιλαράς που άρχισε μέσα στο 2005 και συνεχίστηκε το 2006 ενώ από το 2010 βρίσκεται και πάλι σε εξέλιξη επιδημία που αριθμεί 149 κρούσματα το 2010 και 40 κρούσματα μέχρι το τέλος Ιουλίου 2011.
Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της επιδημίας αυτής το Γραφείο νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό προβαίνει στην οργάνωση των παρακάτω δράσεων:
· Ενημέρωση των αρχών δημόσιας υγείας σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (Υ.Υ.Κ.Α., Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας των Περιφερειών), καθώς και του συνόλου του ιατρικού κόσμου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (μέσω των διοικήσεων μονάδων υγείας και ιατρικών συλλόγων) και αποστολή αναλυτικών οδηγιών για το χειρισμό – τη διερεύνηση και αντιμετώπιση – των κρουσμάτων και των τοπικών συρροών
· Επιτόπια διερεύνηση συρροής κρουσμάτων ιλαράς σε περιπτώσεις που αυτό κρίνεται απαραίτητο
· Συνεχή επικοινωνία με τις Δ/νσεις Δημόσιας Υγείας και Μέριμνας των Περιφερειών σε περιοχές με αυξημένη επίπτωση της νόσου, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο και τον περιορισμό της επιδημίας
· Ενισχυμένη επιτήρηση της ιλαράς με τη συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ιλαράς–Ερυθράς (Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur), με εβδομαδιαία τηλεφωνική επικοινωνία και ενεργητική αναζήτηση των κρουσμάτων ιλαράς που δεν έχουν δηλωθεί . Σε αυτό το πλαίσιο δόθηκαν οδηγίες στους επαγγελματίες υγείας για έγκαιρη λήψη και αποστολή δειγμάτων με σκοπό την εργαστηριακή επιβεβαίωση και τυποποίηση του ιού στα κλινικά κρούσματα ιλαράς.
· Ενίσχυση της πρόληψης της νόσου με την εγρήγορση του ιατρικού κόσμου για έλεγχο και ολοκλήρωση της εμβολιαστικής κάλυψης του επίνοσου πληθυσμού (παιδιών, εφήβων και νεαρών ενηλίκων). Συνεργασία με το ΥΥΚΑ για την οργάνωση των παρεμβάσεων (εμβολιαστικών δράσεων σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, όπως οι μετανάστες και οι αθίγγανοι)
· Ενημέρωση του ιατρικού κόσμου, του κοινού, των Ευρωπαϊκών και διεθνών φορέων δημόσιας υγείας για την επιδημία μέσω σχετικών εκθέσεων και δημοσιεύσεων.

ΙΛΑΡΑ FAQs-νέο

Αρθρογράφος