90 χρόνια η Συνθήκη της Λωζάννης «χαμένη στη μετάφραση»…

23 Νοεμβρίου 201309:30

Η Κομοτηνή φιλοξενεί για το διήμερο 22 και 23 Νοεμβρίου 2013 στην αίθουσα εκδηλώσεων της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης 25 συνέδρους που φιλοδοξούν σε 5 θεματικές ενότητες (σύμφωνα με τους διοργανωτές ΠΕΜ και ΕΛΙΑΜΕΠ) να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τη θέση και το ρόλο της μειονότητας 90 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης τα οποία συνοψίζονται στα ακόλουθα σημεία:
• Εκπαίδευση: Μειονοτικό ή δημόσιο σχολείο
• Σαρία: Κατάργηση η διατήρηση
• Θετικές διακρίσεις: υπέρ ή κατά
• 90 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης
• Η μειονότητα της Θράκης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο

Η κ. Άννα Φραγκουδάκη, επιστημονική υπεύθυνη στο πρόγραμμα για την Εκπαίδευση των Παιδιών της Μουσουλμανικής Μειονότητας της Θράκης σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Παρατηρητηής της Θράκης» (http://www.paratiritis-news.gr/detailed_article.php?id=163827&categoryid=6) εξέφρασε την άποψη ότι το ανοιχτό συνέδριο αποσκοπεί στο να γίνει το πρώτο σοβαρό βήμα για να εξετάζονται και να λύνονται τα μειονοτικά θέματα με όρους ισότιμου και ειλικρινούς διαλόγου και όχι μέσα από παράλληλους μονολόγους.

Επιφυλάξεις τόσο για την αποτελεσματικότητα των εργασιών του συνεδρίου όσο και για τη σύνθεση των ομιλητών εξέφρασαν αρκετοί ειδικοί και επώνυμοι επισημαίνοντας ότι η επιλογή είναι ετεροβαρής, δεν συμβάλλει σε ουσιαστικό και ανοικτό διάλογο, δίνεται μεγαλύτερο βάρος στην επιλογή ομιλητών από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και των μειονοτικών δημοσιογράφων ενώ αντίδραση είχαμε και από την πλευρά του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Πεταλωτή (http://www.xronos.gr/detail.php?ID=90800_) ο οποίος αν και προσκληθείς δε θα παρευρεθεί στο συνέδριο στο οποίο «Οι παρουσίες αξιόλογες, όμως οι επιλογές των ομιλητών για συγκεκριμένα θέματα αποτέλεσαν σαφώς αποτέλεσμα συσχετισμών, σκοπιμοτήτων και εικαζόμενης επένδυσης στο μέλλον… των διοργανωτών.».

Στις παράλληλες αντιδράσεις πρέπει να αναφέρουμε και αυτές που εκφράζονται από την Κϊνηση Πολιτών ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και την ομάδα Προξενείο ΣΤΟΠ (
http://proxeneio-stop.org/2013/11/8220) με ιδιαίτερη αναφορά σε μειονοτικό δημοσιογράφο ο οποίος και κατηγορείται για ανθελληνική δράση και για τις σχέσεις του με εξωγενείς παράγοντες.

Σε αυτό το μάλλον αρνητικό κλίμα ξεκίνησε η πρώτη ημέρα του ανοιχτού συνεδρίου με εμφανή τα οργανωτικά κενά (δεν υπήρχε ενημερωτικό υλικό και ενημερωτικά έντυπα εκτός του δισέλιδου προγράμματος, δεν προβλεπόταν ταυτόχρονη διερμηνεία ) και δημιουργεί έντονα ερωτηματικά γιατί μία τόσο σημαντική εκδήλωση να μην φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής που θα αποτελούσε και μία μοναδική στιγμή για να αναδείξει το συμβολισμό μίας πόλης και μιας περιοχής που ξεπερνούν το βαλκανικό παρελθόν και προσβλέπουν στο ευρωπαικό μέλλον του πολιτισμού, της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης.

Η πρώτη παραφωνία δεν άργησε να εμφανισθεί ήδη από την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου! Το απόγευμα της Παρασκευής και κατά τη διάρκεια της δεύτερης ενότητας για το θέμα της Σαρίας ο δημοσιογράφος του περιοδικού Azinlikca κος Εβρέν Ντεντέ εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσει την ομιλία του στη τουρκική γλώσσα κάτι που δεν έγινε δεκτό από το προεδρείο και το κείμενο της ομιλίας του διάβασε ο συνεργάτης του Αιντίν Μποσταντζή. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής ο κος Εβρέν Ντεντέ αποχώρησε όταν οι διοργανωτές δεν του επέτρεψαν να παρουσιάσει την ομιλία του στην τουρκική γλώσσα κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε αργότερα κάνοντας λόγο για προβοκάτσια και άστοχα σχόλια καθώς και για τον ύποπτο ρόλο κάποιων ανταγωνιστικών κύκλων εντός της μειονότητας .

Όπως ήταν επόμενο ένας «αμείλικτος πόλεμος» ξεκίνησε στο χώρο της κοινωνικής δικτύωσης και ένας υπόγειος πόλεμος επί εδάφους Κομοτηνής που κατέληξαν σε δήλωση-καταγγελία του δικηγόρου, τέως βουλευτή και πολιτευτή Ροδόπης με τη ΔΗΜΑΡ κου Ιλχάν Αχμέτ η οποία έχει ως εξής:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Κομοτηνή 22-11-2013

Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι αποδέχθηκα πρόσκληση των επικεφαλής του προγράμματος εκπαίδευσης μουσουλμανοπαίδων κ.κ. Άννας Φραγκουδάκη και Θάλειας Δραγώνα προκειμένου να συμμετάσχω ως ομιλητής στο συνέδριο με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης που πραγματοποιείται από σήμερα το μεσημέρι στην Κομοτηνή και ειδικότερα στην πρωϊνή συνεδρία του Σαββάτου με θέμα τις κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις στην μειονότητα της Δυτικής Θράκης από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
Μετά όμως από την ουσιαστική απαγόρευση από την πλευρά των διοργανωτών στον ομιλητή-δημοσιογράφο Εβρέν Δεδέ να μιλήσει στην τουρκική γλώσσα, γεγονός που συνιστά αυταπόδεικτη καταπάτηση συνταγματικά κατοχυρωμένων θεμελιωδών δικαιωμάτων και γελοιοποίηση του πνεύματος και του γράμματος της ίδιας της Συνθήκης της Λωζάνης για την οποία θα συζητούσαμε σε αυτό το συνέδριο, δηλώνω ότι α) καταγγέλλω την απαράδεκτη, ανοίκεια και προσβλητική έναντι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριφορά των διοργανωτών και
β) διαχωρίζοντας την θέση από ό,τι συνέβη, δεν δύναμαι πλέον να συμμετάσχω ως ομιλητής στην αυριανή πρωινή συνεδρία.

Με τιμή
Αχμέτ Ιλχάν
Δικηγόρος, τέως βουλευτής

Ακόμη δεν έχουμε εντοπίσει κάποια αντίδραση από την πλευρά των διοργανωτών ή της επίσημης πολιτείας και δεν γνωρίζουμε κατά πόσον θα ασκηθούν πιέσεις για να μην δυναμιτισθεί το κλίμα του συνεδρίου και να ανακαλέσει την απόφασή του ο κος Ιλχάν Αχμέτ.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η πρώτη ημέρα του ανοιχτού συνεδρίου χάθηκε κυριολεκτικώς στη μετάφραση!

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr