folegandros_s01_b

Καλοκαίρι στη Φολέγανδρο

15 Ιουνίου 201100:46

folegandros_s01_bΗ Φολέγανδρος, όπως και όλα τα Κυκλαδίτικα νησιά, έχει σήμα-κατατεθέν την άγρια και ξερή ομορφιά της. Οι ξερολιθιές δίνουν έντονα το παρών τους, ενώ οι κρυφές παραλίες είναι ο άσσος στο μανίκι του νησιού. Χτισμένο σε υψόμετρο 200 μέτρων, στέκεται επιβλητικά πάνω στα απότομα βράχια και σε καλεί να το εξερευνήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή.

Αντοχές να έχεις και θα αποκτήσεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του νησιού. Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ περπάτημα, άρα σωστές ανάσες και άφθονο νερό για τις διαδρομές. 


Το λιμάνι του νησιού, είναι το πρώτο πράγμα που αντικρίζεις φτάνοντας στη Φολέγανδρο. Ο Καραβοστάσης καταφέρνει να σου δώσει μια πρώτη (και επαρκή) γεύση: λιτός και απέριττος, αλλά με καθαρή θάλασσα παρά την έντονη κίνηση που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο. Αφήνοντας το λιμάνι πίσω σου, έρχεσαι αντιμέτωπος με μία αρκετά μεγάλη ανηφόρα -με πολλές στροφές- η οποία καταλήγει στη Χώρα του νησιού. Αν πας με τα πόδια θα φτάσεις σε μισή ώρα (δεν συνίσταται γιατί το ανέβασμα είναι δύσκολο), αν πας με άλλο μέσο θα σου πάρει περίπου ένα τέταρτο.

Φτάνοντας στη Χώρα, είτε κοιτάξεις δεξιά, είτε αριστερά, οι εικόνες είναι ιδιαίτερες. Στην αριστερή πλευρά είναι η κλασική πλατεία, η Πούντα, η οποία σε καλωσορίζει με την εκκλησία στη μέση, τα ψηλά δέντρα που δημιουργούν σκιά και τα καφέ που στεγάζονται από κάτω. Στην άλλη πλευρά, βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων, χώρο τον οποίο παραχωρούν για το γλέντι του Δεκαπενταύγουστου. Εκεί που τελειώνει αυτή η μικρή έκταση, βρίσκεται το τέλος του νησιού, δηλαδή γκρεμός.

Το έτερο κομμάτι της Χώρας περιλαμβάνει μια άλλη -παλιά- εικόνα του νησιού: το καλοδιατηρημένο Κάστρο και τα σπίτια κολλημένα το ένα στο άλλο, έτοιμα όλα αυτά μαζί να “υποδεχτούν” τους εκάστοτε εισβολείς. Η Άνω Μεριά, είναι ένα πολύ γραφικό χωριό, το οποίο διατηρεί ακόμα τη μορφή ενός ορεινού τόπου, χωρίς το επιχειρησιακό χέρι να έχει μπει στη μέση. Ελάχιστες ταβέρνες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και λίγα σπίτια, δηλώνουν πως υπάρχει ζωή στην περιοχή. Παράλληλα, οι απέραντες εκτάσεις παραπέμπουν σε γεωργικές και κτηνοτροφικές ενέργειες. Μάλλον ανήκουν σε εκείνες τις εκτάσεις που παράγουν λάδι, κρασί, σύκα και μέλι.

Διαμονή

Η Φολέγανδρος, ακριβώς επειδή είναι μικρό νησί, δεν έχει πληθώρα επιλογών ως προς τη διαμονή. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν πολύ αξιόλογα μέρη για να μείνει κάποιος επισκέπτης.

Ανεμούσα Βρίσκεται στη χώρα του νησιού και μπορεί να προσφέρει την πολυτέλεια της πισίνας για όποιον δεν αρκείται μόνο στις θαλάσσιες ομορφιές του νησιού. Τηλέφωνο κρατήσεων: 22860- 41077

Anemomilos Χτισμένος πάνω στο γκρεμό, προσφέρει πολύτιμη θέα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πολύ κοντά στη χώρα. Τηλέφωνο κρατήσεων: 22860- 41309

Πήγαδος Έξω από τη Χώρα αλλά μόνο σε απόσταση 200 μέτρων, με ιδανική θέση για πανοραμική θέα. Τηλέφωνο κρατήσεων: 22860- 41395

Βράχος Βρίσκεται στον Καραβοστάση, φημίζεται για τη θέα του και το σέρβις του. Τηλέφωνο κρατήσεων: 22860- 41304

Ανέμη Μια τεραστίων διαστάσεων κατασκευή στο λιμάνι της Φολεγάνδρου, με επίσης καταπληκτική θέα. Τηλέφωνο κρατήσεων: 22860- 41610

Αίολος Βρίσκεται στο λιμάνι του Καραβοστάση και βρέχεται από την παραλία με τα κοχλίδια. Τηλέφωνο κρατήσεων: 22860-41205

Άλλα ξενοδοχεία που μπορείτε να τσεκάρετε είναι τα παρακάτω: Οδυσσέας (22860- 41276), Φολέγανδρος (22860- 41239), Fata Morgana (22860- 41237).

Για μπάνιο

Οι παραλίες του νησιού αποτελούν δύσκολο εγχείρημα, εκτός να τις προσεγγίσεις με καραβάκι. Τα εύκολα είναι γύρω από τον Καραβοστάση με τις παραλίες

Βάρδια

Λατινάκι

Βιντσέντζο

και

Λιβάδι

Ακόμα μια εύκολη επιλογή είναι η Αγκάλη που και βρίσκεται 3 χλμ από τη Χώρα και είναι πασπαλισμένη με λεπτή άμμο. Ιδανική για οικογενειακές καταστάσεις μιας και έχει καφέ, φαγητό και γλυκό για όλες τις ώρες της ημέρα;. Αν, όμως, ακολουθήσεις το μονοπατάκι που ξεκινάει στο πλάι της παραλίας που βρίσκονται τα καφέ, θα βρεθείς σε έναν πολύ μικρό κόλπο με πέτρες, ιδανικό για απομονωμένες καταστάσεις.

Οι παραλίες που είναι προσβάσιμες με καραβάκι είναι

Άγιος Νικόλαος (παίρνεις το καράβι από την Αγκάλη), στον οποίο τα μαγιό είναι προαιρετικά και η θέα παρούσα

Κάτεργο (παίρνεις το καράβι από το λιμάνι)

Λιβαδάκι (παίρνεις καραβάκι από Αγκάλη)

Αμπέλι (παίρνεις καραβάκι από Αγκάλη)

Γύρος του νησιού (πάλι από το λιμάνι το καραβάκι) με αποκορύφωμα τη Χρυσοσπηλιά

Από τη Χώρα μέχρι την Άνω Μεριά υπάρχουν πολλά μονοπάτια για μικρές παραλίες. Αφού περάσετε την Άνω Μεριά, θα καταλήξετε στην παραλία του Αγίου Γεωργίου.

Τέλος, εκείνη η παραλία που αξίζει τη διαδρομή που είσαι αναγκασμένος να ακολουθήσεις είναι τα Βορινά. Ανεβαίνεις και κατεβαίνεις το βουνό για να φτάσεις σε αυτή, αλλά σε αποζημιώνει με τα νερά της και το πολύ λεπτό της βότσαλο. Αρκεί να ακολουθήσεις το σωστό δρόμο και στο ανέβασμα και στο κατέβασμα, ώστε να μη χαθείς. Το μονοπάτι δεν είναι ξεκάθαρο, οπότε πάρτε μαζί σας πολύ νερό και ετοιμαστείτε για περιπέτειες!

Για φαγητό

Όπου και να φάτε στη Φολέγανδρο, μάλλον δεν θα απογοητευτείτε. Έχουμε και λέμε:

Πιάτσα Ιδανικό μέρος πάνω στην κεντρική πλατεία του νησιού με μαγειρευτό φαγητό. Φημίζεται για την καλασούνα της (βλέπε παρακάτω)

Eva’s Garden Υπέροχη αυλή για κοκτέιλ και μεσογειακή κουζίνα στο κέντρο της Φολεγάνδρου Μέλισσα Για τους λάτρεις του κρέατος στη Χώρα του νησιού

Κυρία Ειρήνη Μπακάλικο- εστιατόρια στην Άνω Μεριά που φημίζεται και για το interior design του και για το μαγειρευτό φαγητό του

Σύρμα Στον Καραβοστάση, για καφέ ή ποτό και μεζέ (ζητήστε κάπαρη σε μπολάκι για να συνοδεύσετε τη μπύρα σας)

Καλή καρδιά Για καλό ψάρι δίπλα στο λιμάνι

Σε γενικές γραμμές, εκείνα τα πιάτα που πρέπει απαραιτήτως να δοκιμάσετε είναι ματσάτα (χειροποίητο φρέσκο ζυμαρικό, σερβίρεται συνήθως με κοκκινιστό κρέας), σουρωτό (τυρί στραγγιστό σε καλαθάκι), καλασούνα (πίτα με το σουρωτό τυρί), καρπουζένια (γλυκό από καρπούζι), παστέλι (φτιάχνεται στην Άνω Μεριά, καθώς και γλυκά του κουταλιού), κουλούρες φολεγανδρίτικες (στρογγυλά ξεροψημένα ψωμάκια που φτιάχνονται στην Άνω Μεριά) και μέλι ντόπιο.

Νυχτερινή ζωή

Η Φολέγανδρος είναι εκείνο το μέρος που όλες οι παρέες του νησιού γίνονται μία και μεγάλη παρέα. Τα μαγαζιά που μπορείς να βγεις το βράδυ είναι ελάχιστα, άρα όλος ο κόσμος κάνει ένα πέρασμα από όλα με χρονική σειρά που δεν αλλάζει κανένα βράδυ. Ξεκινάμε με την Αστάρτη στην κεντρική πλατεία του νησιού, όπου μπορείς να πιεις ρακόμελο και να ακούσεις Θανάση Παπακωνσταντίνου (όχι πολύ δυνατά γιατί το μαγαζί είναι πολύ μικρό, όλοι κάθονται στα πεζούλια της πλατείας) και τη Ρακεντιά λίγο πιο έξω από την κεντρική πλατεία με τα ίδια όμως προνόμια. Συνεχίζουμε στο BaRaki πάλι για ρακές και ρακόμελα και καταλήγουμε στο Κόλπο, για χορό μέχρι αργά και μουσικές για όλα τα γούστα. Για τους ακόμα πιο ξενύχτηδες, υπάρχει και το ελληνάδικο του νησιού, λίγο πιο κάτω.

Τέλος, τα ωράρια στη Φολέγανδρο είναι μέχρι τις 3 το πρωί. Μετά μένει ανοιχτό μόνο το Ελληνάδικο. Μόνο το Δεκαπεντάυγουστο (παραμονή και ανήμερα) ο δείχτης του ρολογιού δείχνει 5 το πρωί!

Extra tips

Φούρνος για τους ξενυχτισμένους, μπλεγμένος κάπου στα σοκάκια του νησιού. Ψάξε, ψάξε και θα τον βρεις

Πανηγύρι και γλέντι μέχρι πρωίας τον Δεκαπενταύγουστο

Λαογραφικό Μουσείο στην Άνω Μεριά

 

Ταξιδεύει η Στέλλα Κουρμουλάκη

http://www.men24.gr/

 

Αρθρογράφος

blank
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr