1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Μηδενίζουμε τους θανάτους!

1 Δεκεμβρίου 201511:47

H παγκόσμια καμπάνια κατά του AIDS κάτω από τον τίτλο “Getting to Zero” έχει στόχο τον μηδενισμό των θανάτων και την εξάλειψη των διακρίσεων

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι το “Μηδενίζουμε τις νέες μολύνσεις μηδενίζουμε τους θανάτους από AIDS, μηδενίζουμε τις διακρίσεις”. Aντανακλά τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου του UNAIDS για την περίοδο 2011-2015 “Zero New HIV Infections. Zero Discrimination. Zero AIDS Related Deaths”.

Όταν το 1988, η Παγκόσμια οργάνωση Υγείας αποφάσισε να καθιερωθεί η 1η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε μια από τις φονικότερες επιδημίες στην ιστορία της με θύματα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η 1η Δεκεμβρίου θεσπίστηκε για να ενωθεί και να ενημερωθεί η ανθρωπότητα κατά του ιού HIV, να σταθεί αλληλέγγυα στους οροθετικούς και να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της νόσου.

Σήμερα, 31 χρόνια αργότερα, και παρά τις σημαντικές προόδους της επιστήμης και της έρευνας, το AIDS εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τους επιστήμονες ενώ καταγράφονται ακόμα εκατομμύρια νέα κρούσματα κάθε χρόνο ειδικά στις χώρες με μέσο και χαμηλό ΑΕΠ. Τον υψηλότερο κίνδυνο σήμερα διατρέχουν οι μικρότερης ηλικίας γυναίκες στην υποσαχάρια Αφρική. Στόχος των κρατών- μελών του ΟΗΕ είναι ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS έως το 2030.

Για το 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNICEF και το UNAIDS δημοσίευσαν τα παρακάτω στοιχεία:

  • Παγκοσμίως περίπου 36,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα οροθετικοί, ανάμεσά τους και 2,6 εκατομμύρια παιδιά.
  • Εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον HIV το 2014.
  • Υπολογίζεται ότι 34 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν λόγω του HIV και του AIDS, από τους οποίους 1,2 εκατομμύρια υπέκυψαν το 2014.
  • Ο αριθμός των θανάτων εφήβων και παιδιών από AIDS έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια.
  • Το AIDS είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου των εφήβων στην Αφρική και η δεύτερη αιτία θανάτου της ίδιας πληθυσμιακής κατηγορίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
  • Στην υποσαχάρεια Αφρική, την περιοχή όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη εξάπλωση της επιδημίας, τα επτά στα δέκα νέα κρούσματα στην ηλιακή ομάδα 15-19 ετών είναι κορίτσια.
  • Στις αρχές του 2015, 15 εκατομμύρια άνθρωποι λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία, έναντι 1 εκατομμυρίου το 2001.
  • Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα εξετάσεων για τον HIV, μόλις το 51% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον HIV γνωρίζουν ότι είναι οροθετικοί.
  • Η παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης του HIV εκτιμάται ότι απέτρεψε 30 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και σχεδόν 8 εκατομμύρια θανάτους από το 2000.
  • Το 2015 η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που κηρύχθηκε επισήμως ότι κατάφερε να εξαλείψει πλήρως τη μετάδοση του HIV από τις μητέρες στα νεογνά.

Τι είναι ο ιός HIV?

Ιός HIV σημαίνει Human Immunodeficiency δηλαδή Ιός της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας. Ο ιός μεταλλάσσεται σε πολύ υψηλό ποσοστό, αναπαράγεται πολύ γρήγορα. Οι άνθρωποι που έχει μολυνθεί με τον ιό HIV μεταφέρουν δεκάδες εκατομμύρια λοιμογόνων παραγόντων του HIV με εκατομμύρια διαφορετικών τυχαίων μεταλλάξεών του.

Όταν κάποιος μολύνεται με τον HIV, γίνεται “HIV οροθετικός” και θα είναι για πάντα HIV οροθετικός. Με την έγκαιρη και σωστή αντιρετροϊκή θεραπεία (ART), το σώμα μπορεί να παραμένει υγιές και να αντιμετωπίζει τις περισσότερες λοιμώξεις.

Τι είναι το AIDS;

AIDS σημαίνει Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας δηλαδή Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας και προκαλείται από τον ιό HIV. Τον Μάρτιο του 1981 τουλάχιστον οκτώ περιπτώσεις μιας πιο επιθετικής μορφής του KS (Σάρκωμα Καρπόζι) συνέβη μεταξύ νεαρών ομοφυλόφιλων ανδρών στη Νέα Υόρκη. Την ίδια περίπου εποχή σημειώθηκε αύξηση, τόσο στην Καλιφόρνια όσο και τη Νέα Υόρκη, των περιπτώσεων μιας σπάνιας λοίμωξης των πνευμόνων από Pneumocystis carinii (PCP). Τον Απρίλιο του 1981, παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων της πνευμονίας PCP από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στην Ατλάντα. Μια τεχνικός φαρμάκων, η Σάντρα Φορντ, παρατήρησε μεγάλο αριθμό αιτήσεων για χορήγηση πενταμίνης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της PCP. Ένας γιατρός ζήτησε το φάρμακο για τη θεραπεία ενός γκέι 20χρονου άντρα, ο οποίος είχε πνευμονία. Δύο εβδομάδες αργότερα, ο ίδιος γιατρός ζήτησε να του προμηθεύσουν και πάλι αυτό το σπάνιο φάρμακο για να αντιμετωπίσει κάτι ασυνήθιστο. Κανείς γιατρός δεν είχε ξαναζητήσει το φάρμακο μέχρι τότε γιατί οι ασθενείς συνήθως θεραπεύονταν με μία αγωγή 10 ημερών ή πέθαιναν. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 1981, ο Δρ. Curran του CDC δήλωσε ότι δεν υπάρχει εμφανής κίνδυνος επιδημίας σε μη ομοφυλόφιλους. Μόλις πέντε μήνες αργότερα, το Δεκέμβριο του 1981, έγινε σαφές ότι η ασθένεια επηρέασε και άλλες ομάδες του πληθυσμού, όταν τα πρώτα κρούσματα πνευμονίας PCP αναφέρθηκαν σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Την ίδια στιγμή η πρώτη περίπτωση AIDS από χρησιμοποιημένες βελόνες και σύριγγες τεκμηριώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον Ιανουάριο του 1983, έρευνες μεταξύ γυναικών που ανέπτυξαν AIDS χωρίς άλλους παράγοντες κινδύνου, έδειξαν ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδίδεται και μέσω ετεροφυλόφιλου σεξ.

Διάγνωση της νόσου του HIV

Λόγω του ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την πρωτολοίμωξη, ο καλύτερος τρόπος διάγνωσης της HIV νόσου, είναι το ειδικό τεστ αίματος 4ης γενιάς το οποίο ανιχνεύει σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων, αντισώματα και αντιγόνο στον ιό HIV. Δοκιμή Δυστυχώς το αποδίδει αποτελέσματα μόνο όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του μολυσμένου ατόμου αναπτύξει αντισώματα ή αντιγόνο στον ιό HIV. Κατά τη διάρκεια που μεσολαβεί μεταξύ της μόλυνσης και της ανάπτυξης αντισωμάτων ή αντιγόνου, το τεστ βγαίνει αρνητικό.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω του Τμήματος Παρεμβάσεων στην Κοινότητα – Γραφείου Αγωγής Υγείας αναγνωρίζει και υποστηρίζει την αναγκαιότητα παρέμβασης στο γενικό πληθυσμό προκειμένου να συνεισφέρει στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης, σχεδιάζοντας δράσεις για ενημέρωση, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και του AIDS αλλά και για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με το στίγμα και τον αποκλεισμό των οροθετικών ατόμων.

Στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται Εκστρατεία Πρόληψης για τα ΣΜΝ και τον HIV/AIDS, στο γενικό πληθυσμό, σε νέους, σε μετανάστες, σε χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, σε εκδιδόμενα άτομα και σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις για την 1η Δεκέμβρη.

Πηγή: thetoc.gr

Αρθρογράφος

blank
Ανδριανή Λοϊζίδου
Η Ανδριανή έχει σπουδάσει Δημοσιογραφία και Νομική στο Cambridge της Αγγλίας. Έχει δουλέψει σε διεθνούς φήμης εκδοτικούς οίκους και έχει διδάξει Αγγλικό Δίκαιο σε Ακαδημαϊκό επίπεδο.