19208 βήματα μέχρι την Ελπίδα…

23 Αυγούστου 201510:26

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Κάθε βήμα και μία σκέψη, μία ευχή, μία παράκληση.. Κι εκεί να περιμένει η Μητέρα όλων μας, η Παναγία,  τους πιστούς, τους αφοσιωμένους , τους πονεμένους, για να μας δείξει το δρόμο προς την φώτιση και τον Ορθό Λόγο.

Χιλιάδες Κομοτηναίοι αψηφώντας τη βροχή, με κάθε μέσο σπεύδουν από  χθες το πρωί οι πιστοί – ενόψει των εννιάμερων της Παναγίας – στη Μονή Βαθυρρύακος, που βρίσκεται δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, στην παλιά εθνική οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα που στην επιφάνειά της απεικονίζεται η Παναγία Βρεφοκρατούσα ή κατ’ άλλους Γλυκοφιλούσα και βρέθηκε σε σημείο που σήμερα βρίσκεται ο αμπελουργικός σταθμός, στο λεγόμενο «Κιρ Τσιφλίκ».

Άνθρωποι κάθε ηλικίας από την Ροδόπη, την Ξάνθη και από πολλά μέρη της βόρειας Ελλάδας, ακόμα και κάποιοι μουσουλμάνοι, προσέρχονται από τις 21 έως τις 23 Αυγούστου κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν τη Χάρη της.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, η επιλογή πολλών πιστών να διανύσουν την απόσταση που χωρίζει την Κομοτηνή και τους γύρω οικισμούς μέχρι την Μονή με τα πόδια, εκπληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο κάποιο τάμα τους.

Η πεζοπορία ξεκίνησε τα ξημερώματα της 21ης, της 22ας ή της 23ης Αυγούστου και η απόσταση καλύπτεται συνήθως σε τρεις ως τέσσερις ώρες, ώστε οι πιστοί να είναι στην ώρα τους για τη θεία λειτουργία στη Μονή.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, πλαισιούμενος υπό του ιεροόυ Κλήρου, της καθηγουμένης Μαριάμ και της συνοδείας αυτής, των τοπιοκών αρχών κι εκπροσώπων φορέων και συλλόγων του Νομού και της πόλεως, υπεδέχθη την θαυματουργή Θεομητορική εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης έξωθεν της ομωνύμου Γυναικείας Κοινοβιακής Ιεράς Μονής Βαθυρρύακος εκ του Παρεκκλησίου εντός του Αμπελουργικού Σταθμού Αιγείρου, όπου και ο τόπος της υπερφυσικής ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος.

Μετά τη σύντομη δέηση και την λιτανευτική πομή που κατέληξε στο Καθολικόν της Ιεράς Μονής εκκίνησε η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού μετ’αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος υπό του σεπτού Ποιμενάρχη κ. Παντελεήμονος.

Στον παρακείμενο αύλειο χώρο, το δικό τους χρώμα δίνουν οι μικροπωλητές  με παιχνίδια και λιχουδιές κάθε λογής για μικρούς και μεγάλους, οι  οποίοι όμως μετά το προσκήνυμά τους κατευθύνονται στην Αίγειρο όπου παραδοσιακά λαμβάνει χώρα μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, και τα απααίτητα σουβλάκια.

Να επισημάνουμε και την ευγενική προσφορά επιχειρηματιών της Κομοτηνής που διένειμαν στους πιστούς λουκούμια και μπουκαλάκια με νερό στο ύψος της Εκκλησίας του Αγίου Χριστοφόρου και στις Σχολή Αστυνομίας.

Photo0425 Photo0424 556_3341 DSC08702 DSC08689 DSC_0010 DSC_0011 DSC_0025 DSC_0026 DSC_0097 DSC_0087 DSC_0083 DSC_0080 DSC_0079 DSC_0006 Photo0422 Photo0418 Photo0420 Photo0419

 

 

 

Αρθρογράφος