Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στην ΑΜΘ – Εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής

16 Μαΐου 201808:30

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων με σκοπό του εορτασμού: «Τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς». Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων εορτάζεται κάθε χρόνο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Τα Μουσεία κατέχουν σήμερα κομβικό ρόλο στις σχέσεις που δημιουργούνται μέσω του διαδικτύου, ενώ παράλληλα αποτελούν το επίκεντρο πολλών και διαφορετικών κοινωνικών δικτύων. Η συνεχής διεύρυνση του κοινού, που αποτελεί μόνιμο στόχο των μουσείων, απαιτεί στις μέρες μας ενισχυμένη διασύνδεση των μουσείων μεταξύ τους, με άλλους φορείς και με το κοινό. Επίσης απαιτούνται νέες προσεγγίσεις για τη διάδοση της μουσειακής εμπειρίας στα κοινωνικά δίκτυα (στην ψηφιακή ή στην αναλογική τους μορφή) και την ενίσχυση του μορφωτικού τους χαρακτήρα.

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων επέλεξε ως τιμώμενο μουσείο για το 2018 το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ με σκοπό να αναδείξει τις συλλογές και το έργο του που συνδέονται άμεσα με το θέμα του φετινού εορτασμού.
Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 18 Μαΐου και ώρα 7μμ. και περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες, ξεναγήσεις, μουσική εκδήλωση και γιορτή στον κήπο του Μουσείου. Ομιλήτριες θα είναι η κ. Μαρία Ρούσσου, Επίκ. Καθηγήτρια Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας του Ομίλου ΟΤΕ. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν η κ. Λυδία Κονιόρδου, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ και η κ. Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

Από 17 έως 20 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Μουσείου ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για όλες τις κατηγορίες κοινού.

Παράλληλα σε όλη την Ελλάδα από 12 Μαΐου έως 20 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν από μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις που θα περιληφθούν σε ειδικό έντυπο που θα εκδώσει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

Σε μουσεία της Θράκης θα γίνουν οι παρακάτω εκεδηλώσεις:

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΙΟΠ-ΣΟΥΦΛΙ

Σάβ. 19 Μαΐου

«Νύφες: Ιστορίες από μετάξι». Έκθεση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα. Ώρα 20.00. Είσοδος ελεύθερη. Διάρκεια έκθεσης: 20 Μαΐου-25 Σεπτεμβρίου.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων διοργανώνει τη 2η Λογοτεχνική Σκηνή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και ώρα 20:00 σε συνεργασία με το εργαστήριο γλωσσολογίας – ΤΕΦ ΔΠΘ +μόρφωση, η οποία θα περιλαμβάνει αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων με θέμα «Tο μουσείο στη λογοτεχνία». Την εκδήλωση θα τιμήσουν με τη συμμετοχή τους στις αναγνώσεις φίλοι του μουσείου και λογοτέχνες της περιοχής μας.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΒΔΗΡΩΝ

Σάβ. 19 Μαΐου

«Η αρχαιοκαπηλία στη Θράκη – Τα μουσεία μετρούν απουσίες». Δύο διαλέξεις των Δ. Τριαντάφυλλου–Μ. Κουτσουμανή και Κ. Καλλιντζή–Κ. Χατζηπροκοπίου. Ώρα 20.00. Είσοδος ελεύθερη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

Παρ. 18 Μαΐου

«Turmac: Κωνσταντινούπολη, Καβάλα, Άμστερνταμ. Μια πορεία με επίκεντρο μια πόλη». Εγκαίνια έκθεσης για την καπνοβιομηχανία Turmac, βασισμένης στη συλλογή του Γ. Θωμαρέη. Ώρα 19.30. Είσοδος ελεύθερη.

Τετ. 23 & Πέμπ. 24 Μαΐου

«Φτιάξε και ζωντάνεψε την Καβάλα του 1910». Εργαστήριο για νέους 16-23 ετών, για την πορεία της καπνοβιομηχανίας Turmac, με animation, αφήγηση και μυθοπλασία. Ώρες 18.00- 21.00. Είσοδος ελεύθερη.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Παρ. 18 & Σάβ. 19 Μαΐου

Επίδειξη εκπαιδευτικής ρομποτικής σε συνεργασία με το ΤΕΙ Καβάλας. Ώρες 8.00-15.00 (18/5 για μαθητές Δημοτικού), 10.00-14.00 (19/5 για οικογένειες με παιδιά 7-12 ετών). Είσοδος ελεύθερη.

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση (τηλ. 2510223344).

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

Παρ 18 Μαΐου

«Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας και τοπική κοινωνία». Διάλεξη της επ. εφόρου Χ. Κουκούλη-Χρυσανθάκη για την ίδρυση του Μουσείου. Έκθεση μαθητών με θέμα τα εκθέματα του Μουσείου.

Ακολουθεί μουσική εκδήλωση στο αίθριο του Μουσείου. Ώρα 20.30. Είσοδος ελεύθερη

Αρθρογράφος