Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή στον Κάλαμο!

16 Αυγούστου 201710:15

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζουν τη μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα μέτωπα της Ανατολικής Αττικής μετά από μια ήρεμη σχετικά νύχτα λόγω της άπνοιας που επικράτησε.

Το πρωί της Τετάρτης, η κατάσταση είναι καλύτερη, με την Πυροσβεστική, ωστόσο, να βρίσκεται σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις. Όλα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης ξεκίνησαν τις ρίψεις λίγο μετά τις 06:00 το πρωί.

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η πυρκαγιά, δεν απαιτείται η συνδρομή της Κύπρου για την κατάσβεσή της.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε ύψιστη επιφυλακή, καθώς και για σήμερα Τετάρτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή παραμένει πολύ υψηλός, σε επίπεδο «4» και οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν μέσα στην ημέρα.

Στις περιοχές παραμένουν 85 οχήματα της Πυροσβεστικής με 220 πυροσβέστες, 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 100 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.Σε συνέχεια της προηγούμενης ενημέρωσης, σας γνωρίζουμε ότι η πυρκαγιά του Καλάμου Αττικής, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, παρά την τεράστια κινητοποίηση σε μέσα και προσωπικό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν κατέστη δυνατόν να ανακοπεί στον άξονα Καλάμου – Μικροχωρίου και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο κατευθυνόμενη νότια – νοτιοδυτικά.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά με τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης η οποία σε συνδυασμό με την συνεχή εναλλαγή του ανέμου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα με ιδιαίτερη ένταση.

Στο συμβάν οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και επιχειρούν 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 5 Α/Φ και 7 Ε/Π.

Σε αυτό το σημείο διευκρινήσθηκε από την υπεύθυνη τύπου του ΠΣ ότι όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και επιχειρούσαν εκ περιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα που προσγειώνονταν στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με μεγάλη ταχύτητα, απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους να απομακρύνονται έγκαιρα από τις περιοχές που μπορεί να κινηθεί η πυρκαγιά ώστε να μην θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών. Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε.

Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης της πυρκαγιάς και της επικινδυνότητάς της και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL – 415. Σημειώνεται ότι η Γαλλία η οποία διαθέτει μονάδες εναέριων μεσών στην εθελοντική δεξαμενή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, απάντησε αρνητικά λόγω των πολλών πυρκαγιών στην χώρα της.

Επίσης η Κύπρος προσεφέρθΗ να αποστείλει ομάδα πεζοπόρου τμήματος αποτελούμενη από 60 άτομα. Το αίτημα έγινε ήδη αποδεκτό και μεταβαίνει στην Κύπρο αεροσκάφος C-130 προκειμένου να τους μεταφέρει.

Εκτός από την πυρκαγιά του Καλάμου, πυρκαγιές μεγάλης έντασης μαίνονται στην Ηλεία και στην Ζάκυνθο, όπου και επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα.

Το Πυροσβεστικό Σώμα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να περιοριστούν οι πυρκαγιές.

Τέλος, να σας ενημερώσω ότι προσήχθη και εξετάζεται ένας ημεδαπός, ο οποίος εντοπίστηκε σήμερα το πρωί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας. Υστέρα από έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. Εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα σήμερα καθώς και για πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκαν προηγούμενα έτη.

Αρθρογράφος