«Διατηρώντας το 3ο οικονομικό πρόγραμμα σε τροχιά εφαρμογής: Τι γίνεται τώρα;»

24 Ιουνίου 201608:53

Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σημαντικές ήταν οι παρουσίες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και των επιχειερήωσεων στη 20η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Κυβέρνηση, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του διημερου συνεδρίου του Economist, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ελληνικού προγράμματος και υπό τη σκιά του αυριανού Βρετανικού δημοψηφίσματος, όπου έχουν πλέον στραφεί όλα τα βλέμματα.

 Η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το χρέος, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, με θέμα «Διατηρώντας το 3ο οικονομικό πρόγραμμα σε τροχιά εφαρμογής: Τι γίνεται τώρα;», επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση του χρέους».

Τα πολιτικά τους επιχειρήματα εξέθεσαν- μεταξύ άλλων- ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός επικρατείας κος Νίκος Παππάς, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Υγείας κος Ανδρέας Ξανθός, και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και επιστημονικού κόσμου

Τα θέματα των συζητήσεων, προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς από τις τοποθετήσεις των Κλάους Ρέγκλινγκ,  Ντέκλαν Κοστέλο, Φραντσέσκο Ντρούντι και Ντέλια Βελκουλέσκου  προέκυψαν πολλαπλά συμπεράσματα για τις κυβερνητικές κινήσεις που θα κλείσουν τα μέτωπα που μένουν ανοικτά έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο .

Το συνέδριο του Economist ήταν σαν μια πολύ καλή μικρογραφία όλων των μαχών που γίνονται στο παρασκήνιο το τελευταίο διάστημα.Το συμπέρασμα από τις ομιλίες ήταν ξεκάθαρο. Ευρωπαίοι και ΔΝΤ έχουν πολύ περισσότερα να τους χωρίζουν στο χρέος από αυτά που τους ενώνουν στα υπόλοιπα προκειμένου να πείσουν το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Περισσότερα στο  Via Diplomacy

Αρθρογράφος